Islamiyat MCQS

The Islamiyat MCQS are given below. Answer for these MCQS are given at the end. Each MCQS have four answer. Out of four one is correct. Islamiyat MCQS helps the student to pass the test in the NTS papers.

NTS MCQS OF ISLAMIYAT

1. The first ‘Wahi” was revealed upon the Holy Prophet Muhammad in —–
(A) 570 AD (B) 610 AD (C) 630 AD (D) 590 AD

2. The third battle fought between Muslim of Medina and Quraish of Makkah was —–
(A) Badr (B) Uhad (C) Khandak (D) Khyber

3. Who lead Muslim forces during the “Crusades”?
(A) Harun-ur-Rashid (B) Salah-ud-Din Ayubi (C) Walid-bin-Abdul Malik (D) Ahmad Shah Qachar

4. In which year Zakat was made obligatory?
(A) 1 A.H. (B) 2 A.H. (C) 3 A.H. (D) 4 A.H.

5. What is the nisab of Zakat for Gold ?
(A) 5% Tola . (B) 6% Tola (C) 7% Tola (D) 8% Tola

6. For how many times, the word ‘Zakat’ has been mentioned in the Holy Quran ?
(A) 22 (B) 12 times (C) 32 times (D) 42 times

7. What was the Kunniyyat of Hazrat Abu Bakr (RA) ?
(A) Abu Sulaiman (B) Abu Jaffer (C) Abu Abdullah (D) Abu Hamza

8. For how many years, the caliphate of Hazrat Abu Bakr (RA) lasted ?
(A) Three years (B) Four years (C) Two years (D) Five years

9. For how long, the caliphate of Hazrat Usman (RA) lasted ?
(A) 6 years (B) 8 years (C) 10 years (D) 12 years

10. Which Swabs of Holy Quran throws light on the Islamic laws regarding marriage and divorce ?
(A) Al Nisa (B) Al Baqrah (C) At Furqan (D) Al Ankabut

11. What is the Serial Number of Surah Yaasin in the Holy Quran ?
(A) Thirty four (B) Thirty six (C) Thirty five (D) Thirty seven

12. What is the total number of types of Qias?
(A) Two (B) Three (C) Four (D) Five

Click Here For NTS General Knowledge Mcqs

13. Give the total number of Ayaats in the Holy Quran ?
(A) 5445 (C) 4344
(B) 7277 (D) 6236

14. How many times, the word ‘Qul’ has been repeated in the Holy Quran ?
(A) 332 (B) 432 (C) 532 (D) 632

15. What the serial number of the Kalimah Rad-e-Kufr among the 6 Kalimahs ?
(A) Six (B) Four (C) Three (D) Five

16. Which is the alternative of Wuzu when water is not available before saying a prayer ?
(A) Ghusal (B) Washing of face (C) Tayammum (D) None of these

17. Which Nafli Namaz is most liked by Allah?
(A) lshraq (B) Zawaal (C) Chasht (D) Tahajud

18. What is the time of Nafli Salaa arced Ishraq?
(A) Sunrise till midnight (B) Sunrise till noon (C) Sunrise till quarter of a day (D) Sunrise till sunset

19. Give the name of the Prophet whose name has been mentioned most in the Holy Quran?
(A) Hazrat Daud (B) Hazrat Musa (C) Hazrat Ibrahim (D) Hazrat Harum

20. Which Prophet is called ‘Abdul Bashar’?
(A) Hazrat Yaqub (B) Hazrat Musa (C) Hazrat Younas (D) Hazrat Adam

21. Give the name of the prophet who is sone of Hazrat Daus?
(A) Hazrat Hood (B) Hazrat Ishaq (C) Hazrat Sulaiman (D) Hazrat Yousuf

22. During drought, which Namaaz is offered for rain?
(A) Salaat-e-lstasqa (B) Salaat-e-Khisoo (C) Salaat e Kisoof (D) None of these

23. In which Namaz no Sajdah is performed?
(A) Salat e Iskraq (B) Salat e Kisoo (C) Salat e Tahajud (D) Salat e Janaza

24. The distance between Makkah and Medina is about —–
(A) 100 miles (C) 300 miles
(B) 200 miles (D) 400 Miles.
25. The Holy Prophet Muhammad (May Peace Be Upon Him) started preaching Islam in public in the year —–
(A) 613 A.D (B) 610 A.D (c) 606 A.D (d) 609 A.D

 

Answers

1. b 2. c 3. b 4. b 6. c 7. c 8. c 9. d 11. b 12. c 13. d 14. 16. c 17. d 18. b 19. b 21. c 22. a 23. d 24. c 25. a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nts results © 2018 Disclamier PrivacyPolicy Contact Us